Η Αχάια Κλάους αποτελεί ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της οινικής και της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου μας. Έναντι άλλων ανάλογων περιπτώσεων, διατηρεί εξ αρχής ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είχε την σοφή πρόνοια να δημιουργήσει έγκαιρα και να οργανώσει συστηματικά και μεθοδικά το ιστορικό της αρχείο. Μικρό μόνο αλλά πολυσήμαντο μέρος του αρχείου αυτού, είναι το αρχείο οπτικής επικοινωνίας της Αχάια Κλάους, όπου καταγράφεται με ενάργεια η οπτική της γλώσσα, όπως ισορροπεί με ζηλευτή αρμονία ανάμεσα στη σύγχρονη έκφραση και την ιστορική παρακαταθήκη.
Πρόκειται για ένα αρχείο που παρακολουθεί οριζοντίως και καθέτως ολόκληρη την διαδρομή της ιστορικής οινοποιίας από την ίδρυσή της μέχρι τις μέρες μας. Καλύπτει το σύνολο των εφαρμογών οπτικής επικοινωνίας που υιοθέτησε η εταιρεία, τόσο στην οπτική εικόνα των προϊόντων της, όσο και στην οπτική γλώσσα της ευρύτερης επικοινωνίας με το μεγάλο κοινό της, εγχώριο και διεθνές, βασιλικό και λαϊκό, επώνυμο και ανώνυμο.
Το αρχείο περιλαμβάνει τεκμήρια από ολόκληρο το φάσμα εφαρμογών της οπτικής επικοινωνίας που ήσαν διαθέσιμες κατά εποχή και κατά περίπτωση. Τέτοια τεκμήρια είναι οι ετικέτες και εν γένει οι συσκευασίες, οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στον εγχώριο και τον διεθνή τύπο, ειδικές διαφημιστικές κατασκευές, φωτογραφικό υλικό από συμμετοχή σε εκθέσεις, φωτορεπορτάζ από εκδηλώσεις και δράσεις προώθησης. Κορυφαίο τεκμήριο από πολλές απόψεις είναι το περιοδικό της Αχάια Κλάους, από το οποίο διαθέτουμε το σύνολο των 236 τευχών που κυκλοφόρησαν από το 1964 έως το 1986. Επιπλέον πολύτιμο υλικό, συχνά αποκαλυπτικό και ενδεικτικό των προβληματισμών στην επικοινωνιακή στρατηγική της εταιρείας, είναι το υλικό του παρασκηνίου. Πρόκειται για τους αφανείς ήρωες της οπτικής επικοινωνίας: προσχέδια ετικετών, σκαριφήματα καταχωρήσεων τύπου, κλασικές χειροποίητες μακέτες με ριζόχαρτο και οδηγίες, σκίτσα και εικονογραφήσεις, δοκίμια και χρωμαλίνες, διαφημιστικές προτάσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και ιδέες που απορρίφθηκαν.
Το αρχειακό υλικό βρίσκεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε καλή κατάσταση. Είναι ήδη αρχικά ταξινομημένο και προστατευμένο επαρκώς. Ωστόσο, η ψηφιοποίηση και η μηχανογραφημένη ταξινόμηση και τεκμηρίωση, πέραν της σωστικής αξίας, διευκολύνει την ερευνητική πρόσβαση, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μελέτη και επεκτείνει τις δυνατότητες χρήσης και αξιοποίησής του.