Skip to content

Ξενάγηση «Η νεοκλασική Πάτρα στα βήματα του Τσίλλερ»

sta vimata toy ziller-6

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

30/05/2024

ΤΟΠΟΣ

Πάτρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μια πολύ επιτυχημένη ξενάγηση με τίτλο «Η νεοκλασική Πάτρα στα βήματα του Τσίλλερ» διοργάνωσε η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, με τη συνεργασία της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, στο πλαίσιο του κύκλου δράσεων για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που υλοποιούνται από την ΕΑΣ με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον γενικό γραμματέα της ΕΑΣ Ξενοφώντα Παπαευθυμίου, μουσειολόγο και συντηρητή έργων τέχνης και περιλάμβανε το Δημοτικό Θέατρο Πατρών, τον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, την Οικία Περιβολαρόπουλου (όπου έγινε μια πιο εκτενής παρουσίαση), την οικία Ράγκου και την ευρύτερη περιοχή της οδού Σατωβριάνδου.

Ο περίπατος – ξενάγηση, στον οποίο συμμετείχαν 50 συμπολίτες μέλη και φίλοι της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών και της Κοινο_Τοπίας, ξεκίνησε έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πατρών «Απόλλων» (που θεμελιώθηκε το 1871 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1872) και συνεχίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, του οποίου τα σχέδια της οροφής εκπόνησε ο Ε. Τσίλλερ και τα οποία σώζονται στα αρχεία του Ναού.

Αμέσως μετά οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Οικία Περιβολαρόπουλου, όπου τους υποδέχθηκε ως οικοδέσποινα η κυρία Κατερίνα Μελιγκώνη, στη συμβολή των οδών Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου, διώροφο κτίριο νεοκλασικού ύφους χτισμένο στο τέλος του 19ου αιώνα, με ισόγεια στοά, η οποία στηρίζεται σε μαρμάρινους ιωνικού ρυθμού κίονες και φέρει ζωγραφική διακόσμηση στην οροφή της. Έχει εντυπωσιακή είσοδο με μαρμάρινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο ο οποίος διατηρεί την ζωγραφική διακόσμηση των οροφών του, τυπικό δείγμα των νεοκλασικών μεγάρων της εποχής του. Η αποκατάσταση του κτιρίου στατικά και των οροφογραφιών ολοκληρώθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία το 1999 και από το 2022 μέρος του στεγάζει τις δραστηριότητες ανάπτυξης προϊόντων της εταιρείας Bakalaros Group. Οι δυνατότητες που παρέχει σήμερα ο χώρος έδωσαν την ευκαιρία για μία συνολικότερη συζήτηση για τις νεοκλασικές επιρροές στην Πάτρα.

Στην Οικία Περιβολαρόπουλου η ξενάγηση συνδυάστηκε με επίσκεψη φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι με την επιμέλεια του διδάσκοντα του Τμήματος Γιάννη Παπαδόπουλου, υλοποίησαν εικαστικό εργαστήριο βασισμένο στην αισθητική του Τσίλλερ, το οποίο ολοκληρώθηκε στο χώρο της Κοινο_Τοπία. Τελευταίος σταθμός της ξενάγησης ήταν η ευρύτερη περιοχή της οδού Σατωβριάνδου και η οικία Ράγκου, στην οποία υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες η κυρία Αλίκη Ράγκου. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ζωντανό μουσείο από την πλευρά του κτιρίου, των οροφογραφιών και της επίπλωσης.

Εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στις κυρίες Ίλια Ράγκου, Κατερίνα Μελιγκώνη για τη συνεργασία τους και στο Bakalaros Group για τη φιλοξενία στην Οικία Περιβολαρόπουλου.

Υπενθυμίζουμε την κορυφαία προ τετραμήνου (15 Δεκεμβρίου 2023) εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη με τίτλο «Ερνέστος Τσίλλερ και ελληνικός νεοκλασικισμός στην Πάτρα» με διακεκριμένους εισηγητές, ενώ θα ακολουθήσει συλλεκτική έκδοση με φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και κείμενα για τον Τσίλλερ και τη σχέση του με την Πάτρα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Αχαΐας και της Κοινο_Τοπίας, καθώς και την υποστήριξη της εταιρείας Mosaic//Πολιτισμός & Δημιουργικότητα.

Μοιραστείτε το